31/08/2023

Sådan styrker du dine rekrutteringsprocesser

Mange virksomheder benytter personvurderingsværktøjer. Men hvad er det egentlig psykologiske profiler og evalueringer kan? Det stiller vi skarpt på i denne artikel. Læs med og bliv klogere på, hvordan personvurderinger kan styrke jeres rekrutterings- og medarbejderudviklingsprocesser.

Forestil dig, at du sidder og arbejder med et puslespil. Du forsøger at finde lige præcis den ene brik, der fuldender billedet. En svær opgave, og du savner et redskab, der kan hjælpe med at sætte lys på lige præcis den brik, som du mangler. Der er sikkert mange, der kan nikke genkendende til at have siddet med den følelse, når man som rekrutterende leder er på jagt efter den næste medarbejder og de bedste talenter. Sådan styrker du dine rekrutteringsprocesser

De fleste der arbejder med at rekruttere medarbejdere ved, at CV’et giver et smugkig ind i det menneske, man potentielt skal sidde overfor. Samtidig ved vi, at der er meget mere under overfladen. Men hvordan er det så lige, at vi sikrer, at vi i et rekrutteringsinterview bliver klogere på alle de potentialer og styrker, som CV’et ikke reflekterer? Det er her de psykologiske vurderingsværktøjer bliver interessante. Sådan styrker du dine rekrutteringsprocesser

Styrkerne ved moderne personlighedstest og deres etiske brug

Se ud over CV’et
Et CV giver os kun et begrænset indblik i det komplekse menneske, som vi sidder overfor, når vi skal rekruttere. Når vi tilføjer psykologiske vurderingsværktøjer til rekrutteringssamtalen, får vi en dybdegående indsigt i en kandidats færdigheder, personlighedstræk og endda deres potentielle styrker og udviklingsområder. Det psykologiske vurderingsværktøj kan altså hjælpe med at udvikle det menneske, I vælger at ansætte. Samtidig virker vurderingsværktøjet også på en måde, hvorpå den potentielle nye medarbejder kan reflektere over sig selv i forhold til at løse de opgaver, der er forbundet med stillingen. En sådan refleksion hos ansøgeren kræver dog, at den person der tilbagelæser ”testen”, sætter de passende rammer og gør sit arbejde for at se og forstå det menneske, der testes. Psykologiske testværktøjer kan åbne op for nogle af de sider, der er svære at tale om – og det stiller store krav til testtilbagelæseren. Det kræver både faglige kompetencer og en åben og nysgerrig tilgang, men det er nødvendigt, hvis hele potentialet i testforløb skal realiseres.

Fokus på udvikling
Det handler ikke kun om at finde den rette person til jobbet. Det handler også om at sikre, at personen kan trives og vokse sammen med din virksomhed. Personvurderingsværktøjer kan hjælpe os med at skræddersy udviklingsplaner og sikre trivsel. Vi taler for eksempel om at identificere naturligt ledelsespotentiale, områder hvor en smule træning kan skabe mirakler for både jer og jeres nye medarbejder, og hvordan den enkeltes unikke kvaliteter kan bidrage til jeres fælles succes. Et blik ind i mennesket der for enhver organisation er guld værd. Sådan styrker du dine rekrutteringsprocesser

Personlige erfaringer med psykologiske testværktøjer

I det følgende vil jeg beskrive nogle af de vigtigste erfaringer, jeg har taget med fra mit arbejde, hvor jeg årligt bistår mere end 300 testinterviews i rekrutteringssammenhænge for vores kunder.

Fastholdelse og forebyggelse af jobskifte
Flere forskere og erhvervsfolk peger på, at mennesker ikke forlader deres job, men at de forlader deres ledere. Det fortæller Marianne Bie Frydendahl, Vice President People & Organisation i Novozymes, i en artikel bragt i Jyllands-Posten. Det perspektiv kan vi nikke genkendende til i HR7. Ikke nødvendigvis fordi en leder er dårlig – for hvad er en dårlig leder egentlig?

Faktum er, at det er svært at være leder, og det er svært at tilgodese sine medarbejderes behov. Det er svært at tilgodese medarbejdernes udviklingspunkter og udfolde deres kernekompetencer i en travl hverdag, hvor flere ledere ofte har mange andre opgaver på sin dagsorden udover at lede sine medarbejdere.
Her er psykologiske testværktøjer et vigtigt og værdiskabende redskab. De giver indsigt i de ledelsesstile og holddynamikker, der er på spil i jeres team. De giver også indsigt i, hvordan den enkelte medarbejder motiveres, udvikles, og dermed får mulighed for at udfolde sit fulde potentiale. Det betyder, at vi ikke kun matcher færdigheder til rollen, men vi sikrer også, at der er solide strukturer for, hvordan jeres medarbejdere bedst muligt ledes, og hvordan synergien i jeres team høstes på bedste vis.

Styrk din rekrutterings- og medarbejderudviklingsprocesser

Grundlæggende kan testværktøjer bruges til flere ting. Det er det, der gør dem komplekse, hvilket til tider medfører, at de bliver brugt forkert.
Test kan skabe en dybere indsigt i det menneske, som rekrutterende personer sidder overfor. Testværktøjerne giver også den kommende leder en struktur for, hvordan medarbejderen kan få mulighed for at udfolde sine potentialer og sætte sine kompetencer i spil på bedst muligt vis. Det kan blandt andet bidrage til, at en medarbejder bliver længere tid i sin rolle, fordi personen oplever tryghed, at blive set og udfordret de rigtige steder. Samtidig kan det, for de kandidater der ikke ender med at få jobbet, give en forståelse for, hvorfor personen ikke egnede sig lige præcis til den givne stilling.

Det kræver, at testværktøjet benyttes med den omhu, nysgerrighed og åbenhed, som enhver kandidat, et hvert team, en hver leder og enhver organisation fortjener.