Thomas Rosenberg – Rød

Erhvervspsykolog og Partner

Cand.psych.

+45 29 42 13 30 tr@hr7.dk

- Som leder bliver du nødt til at tage den forbandede uvished på dig.

De fleste ledere er tiltrukket af ”lyset”; de stabile situationer, hvor man kan regne den ud på forhånd og lægge præcise planer. Thomas arbejder med ledere, teams og organisationer i ”skyggerne” – der, hvor uvisheden er høj. Thomas har i 15 år hjulpet nogle af de største private og offentlige virksomheder i Danmark med ledelses- og organisationsudvikling. Han er generelt tiltrukket af det, der ikke kan regnes ud på forhånd. Og måske netop derfor er han særligt optaget af ”ledelse i kompleksitet”. Så optaget at han er ved at skrive en bog om emnet.

Ledelse kræver, at man kan skifte mellem forskellige mentale gear

– Min mission er at skabe en bevidsthed om, at det er situationen, der dikterer, hvilken ledelse der skal til – ikke personlige præferencer. Den klassiske lineære ledelse trænger til at udfordres og suppleres, for den er ineffektiv i en dynamisk og kompleks virkelighed. Så jeg vil gerne inspirere til, at der er andre måder at lede på og arbejde sammen på, hvor vi i langt højere grad må acceptere, at vi ikke kan kontrollere alt. Men det kræver en psykologisk modningsproces at kunne tolerere – og arbejde effektfuldt – i det uvisse, fortæller Thomas.

Han beskæftiger sig især med ledelsesudvikling for individer, grupper og organisationer, han coacher, superviserer, faciliterer workshops og har hjulpet organisationer som for eksempel Grundfos, DSV, Mærsk, DR samt Københavns Kommune, HK og Det Kongelige Teater.

De seneste par år med et stærkt fokus på ledelse i komplekse sammenhænge.

2017 – Organisationspsykolog/Chefkonsulent, HR7 Erhvervspsykologi.
2014 – 2017 Organisationspsykolog/Associeret Partner, Cubion – ledelsesudvikling for individer, grupper og organisationer.
2007 – 2014 Innovation Consultant, TNS Gallup – rådgivning og procesfacilitering ift. strategiske forandringsprojekter med fokus på innovation, performance og strategi (lokalt, globalt)
2006 – 2007 Qualitative Senior Client Executive, ACNielsen – rådgivning og procesfacilitering (lokalt, globalt) inden for brancher som finans, IT og telekommunikation, fødevarer, kultur, healthcare og teknologi.
2004 – 2006 Project Manager, Tranberg Marketing – procesfacilitering, rådgivning og analyse inden for kvalitativ markedsresearch.

Gør som David Bowie

I den sammenhæng bruger Thomas gerne David Bowie som eksempel. Vi skruer tiden tilbage til 70’erne. Bowie skal interviewes live på tv, og netop som interviewet er begyndt, snupper Bowie journalistens noter med forberedte spørgsmål og river dem i tusind stykker. Journalisten er chokeret. Og det er et godt billede på, hvordan mange ledere er nødt til at lede i dag, mener Thomas:

– Man er nødt til at kunne slippe kontrollen på intelligente måder for at komme nye steder hen. Men typisk sker der det, at når vi konfronteres med en høj grad af uvished, så øger vi kontrollen, strammer grebet mere og forsøger at forudsige endnu mere præcist. Min pointer er, at denne klassiske respons er med til at gøre organisationer ufleksible og ineffektive, når de skal navigere i kompleksitetens uvished, siger han.

”Uvis” – eksperimenterende ledelsesbog på vej

Thomas er netop i gang med at skrive en bog om emnet, der bliver udgivet på Dansk Psykologisk Forlag:

– Det bliver en bog i et eksperimenterende format, lover Thomas med et grin og uddyber:

– Bogen kombinerer et skønlitterært lag, hvor vi – på både en jazzbar i New York og på vandring i det walisiske højland – bliver klogere på, hvorfor det er vigtigt at kunne navigere i uvisheden. Det kombineres med indslag fra en række danske ledere, der fortæller, hvordan de har konfronteret uvisheden, hvad uvisheden gør ved dem psykologisk og om deres succeser og fiaskoer i den sammenhæng, fortæller Thomas.

Bogen er målrettet ledere i private virksomheder og kommer desuden til at indeholde praktiske og effektfulde greb til at skabe konkrete resultater i komplekse ledelsesmæssige situationer.